De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 
Hieronder vindt u een uitvoerige biografie onderverdeeld in de WWW's: Wie, Wat, Waar.

WIE ben ik?

Hmmm. Lastige vraag. Ik leer nog elke dag bij wie ik nu eigenlijk ben.
* Een (werkende) vrouw, moeder van twee zonen (Christiaan en Laurens) en een dochter (Madeleine). Daarnaast echtgenote van Bert, (schoon)dochter, (schoon)zus, buurvrouw, vriendin. Bovenal manager van mijn leven, al jonglerend alle ballen in de lucht proberen te houden. En vooral proberen te blijven genieten van alle hartverwarmende mensen om mijn heen.
* Betrokken, nieuwsgierig, inlevend, enthousiast, zonnig. Sensitief, realistisch, relativerend. Type-glas-is-halfvol.
* RTL-nieuws hoofdredacteur Harm Taselaar verwoordde als volgt: "Helga is inhoudelijk een kei, legt het uiterst begrijpelijk uit en is bovendien altijd opgewekt." 
Kijk, daar ga ik dan toch weer van blozen. Dát zegt ook wat over mij.
 

WAT doe ik?

Ruim 20 jaar samenstellen en presenteren van weerberichten.

Tussen 1997 en 2017 verzorgde ik een paar dagen per week de weerberichten bij RTL (als zelfstandig ondernemer). Voor uitleg hoe het weerbericht tot stand komt, kun je terecht bij achtergrond. Daarvoor werkte ik een paar jaar bij MeteoConsult in aansluiting op mijn studie aan de Universiteit in Wageningen.

Begin juli 2017 stopte ik na ruim 20 jaar met het presenteren van het dagelijkse weerbericht bij RTL om mij volledig toe te leggen als ambassadeur in weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag. We weten heel veel over wat er gaande is (kennis) en wat we kunnen ondernemen (actie), maar iets weerhoudt ons om het daadwerkelijk te gaan toepassen (gedrag). Vooral het menselijk brein en de keuzes die men maakt (voor een duurzamere omgeving) zijn intrigerend. Tijdens lezingen ga ik graag het gesprek aan en ontrafelen we samen de barrières.

Lezingen over Weer, Klimaat, Duurzaamheid en Gedrag.

Er valt veel te vertellen over de zekerheden en onzekerheden van verwachtingen, of het nu gaat om het weer, de hypotheken, de economie, je inkomen of het klimaat.
Het heeft een sterke verwevenheid met duurzaamheid. Wij verbruiken als mens nu al meer dan de aarde ons kan bieden. Ook onze (klein)kinderen hebben energie, voedsel, water en (schaarse) grondstoffen nodig. 
Daar kunnen en moeten we wat aan doen. Als je eenmaal weet hoe het in elkaar steekt, besef je dat zonder het inleveren van comfort het heel gemakkelijk is om andere keuzes te maken die wèl bijdragen aan een duurzame toekomst. Alles draait om het zoeken van de juiste balans. En daar kun je veel plezier aan kunt beleven!

"Vandaag heb je morgen in handen."

Waarom zouden we het moeilijk maken als het makkelijk kan. En als je het slim aanpakt, levert het ook nog geld op! Zowel privè als bedrijfsmatig. Ook in tijden van crisis. Of moet ik zeggen: juist in tijden van crisis. Duurzaamheid is niet per definitie duur. Het is bewustwording van de consequenties op de langere termijn. Hoe krijg je mensen zover dat ze daar ook naar willen handelen? Ons brein zit bijzonder in elkaar, maar dat kunnen we ook benutten. Kennis is Kracht, maar Motivatie is Macht!

Klik hier voor Lijst van klanten.

Voorzitten / begeleiden van inspiratie- en kennisbijeenkomsten over duurzaamheid.

Alles wat te maken heeft met:
Klimaat (toekomstperspectief, leefbaarheid, veranderlijkheid, beïnvloedbaarheid, consequenties)
People (mensen, zorg, onderwijs, relatiebeheer, management),
Planet (klimaat, aarde, water, lucht, energie, voedsel, grondstoffen),
Profit / prosperity (winstgevendheid, investeren in de toekomst, omgaan met onzekerheden, cost of ownership, MVO, ketenmanagement, welvaart),
- Purpose (wat is jouw doel, waar wil je naar toe),
Passie (innovatie, techniek, gedrag, gedrevenheid, motivatie, ontwikkeling).

Uiteraard zijn al deze punten verweven met hoe wij in balans op deze aarde kunnen leven en daarmee gelinkt duurzaamheid en gedrag.

Workshops

* Weer: Wat is jouw favoriete weer? Hoe moet de weerkaart er dan uitzien? Hoe kun je het weer beinvloeden?
* Presenteren algemeen: Hoe zorg ik dat ik mij zekerder voel als ik iets moet presenteren? Waar liggen mijn sterke en zwakke punten? Hoe krijg ik een zaal mee?
* Duurzaamheid: Wat versta jij onder duurzaamheid? Welke maatregelen zou je kunnen toepassen? Hoe krijg je in het bedrijf alle hoofden dezelfde kant uit en hoe kun je personeel inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan? Hoe kan ik er geld mee verdienen?
* Gedrag: Wat weerhoudt ons en wat verleidt ons tot anders handelen?

Overig

* Media: Columns, artikelen in diverse media, etc. Vertalen van vakliteratuur.
* Presentaties algemeen: Op het podium of in video's die te maken hebben met mijn vak.
* Coaching: Voor iedereen die een presentatie moet houden, anderen wil overtuigen of in het bedrijf personeel wil inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Uitstapjes (mijn avonturen)

- eind van 2022 en begin 2023 presenteerde ik wekelijks het online Energieweerbericht in samenwerking met de NVDE.
- in het voorjaar 2021 maakte ik samen met Lodewijk Hoekstra en zijn team een TV-reeks over vergroening voor RTL4: Lodewijks Groene Geluk. Het kreeg een vervolg in de zomer van 2022 en de nieuwe opnames voor 2023 staan in de planning.

- in de zomer van 2020 schreef ik samen met Govert Schilling het boek Dag en Nacht. In eht voorjaar van 2022 kwam een tweede  boek uit: Van zomerdag tot winternacht.
- najaar 2019 was ik te zien als deelnemer van Het Perfecte Plaatje op RTL4.
- september 2018 stond ik oog in oog met orkaan Florence in de VS.
- 2015 was een druk reisjaar met tornado's zoeken tijdens het stormchasen in hartje VS en
- mee op wetenschappelijke expeditie in Spitsbergen.
- In 2014 onderzocht ik hoe IJsland met de natuurelementen leeft en draait op duurzame energie.
- Met Solar Team Twente meegedaan aan de World Solar Challenge (okt 2011), een 2-jaarlijks wereldkampioenschap van zonne-auto’s dwars door Australië. Met dagelijkse uitzendingen op RTL7. Het draait om: studenten, teamspirit, strategie, techniek, innovatie, betrouwbaarheid, competitie, zon, wolken, warmte, regen, wind, stoftornado’s, bosbranden.
Expeditie op Groenlandse IJskap. Ervaren hoe mooi, indrukwekkend en kwetsbaar onze planeet is. Barometer van ons klimaat en zeer gevoelig voor veranderingen (sept 2010).
- Alpe d’Huez befietst (2x!) voor KWF in het Powervrouwenteam van Knooppunt Kranenbarg (radio 2) (jun 2010).
- In Dancing with the Stars (RTL-programma) gedanst, gelachen, gehuild en gevallen. En gewonnen!!! Met danstopper Marcus van Teijlingen (lente 2007).

Prijzen

* Tijdens een internationaal congres in 1998 door vakgenoten uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld.
* In 2008 en 2010 en 2012 uitgeroepen tot meest populaire Weerpresentator van het jaar (m/v) door onderzoeksburo GfK. Die 'titel' geldt voor 2 jaar. 
* In oktober 2013 kwam daar de titel Meest Talentvolle weerman/vrouw bij namens het TV onderzoek uitgevoerd voor de 48e Gouden Televizier-Ring.
* In 2017 kreeg ik een nieuwe internationale prijs van de European Meteorological Society: EMS TV Forecast Award
 

WAAR vind je mij?

- voor aanvragen en opmerkingen: contact
- vragen en updates op  facebook    twitter    instagram    linkedin     Mastodon

"Er is altijd wel iets blauws (= positiefs) in de lucht!" cool 

 (mijn Oma's wijsheid)

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde