De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 
Racedag 2

Roet in de Race

We starten bij 2e controlstop in Dunmarra, op 633 km van de start. Op valreep van vertrek arriveert de truck met Johnny, Haico en Merijn! Wat een verrassing! Die hebben kort nachtje achter de rug :-) ! We zijn weer compleet en kunnen zonder tegenslag vanavond in de bush kamperen!

Alle teams zetten het zonnepaneel bij de eerste :-) zonnestralen loodrecht op de zon om zoveel mogelijk energie op de doen. Die instraling valt tegen, want er zit bewolking op middelbaar niveau. Hopelijk maakt dat half uurtje later starten het een beetje goed. Bij elke controlstop moet je een half uur verplicht stoppen (binnen de race-uren) en dat hebben we gister nog niet gedaan. Dus beginnen we een half uurtje later. Unicore uit Belgie komt dan net binnen (die strandden gisteren vlak voor de contolstop: om 17.30 moet je deze dag echt stoppen waar je bent. De overige racedagen is dat om 17.00 uur. Je hebt 10 minuten speling, maar die moet je compenseren bij de start de volgende dag. Als je meer dan 10 minuten te laat stopt, dan moet elke extra minuut dubbel gecompenseerd worden de volgende ochtend.

We mogen als derde weg, na Aurora en Aisyma. Sunshift en een ploeg met gele auto gaan na ons. Al gauw lukt het ons de Japanners met Aisyma in halen. De strijd is spannend, want na een paar uur duiken ze weer achter ons op en nemen de 5e plek weer over. De 21Connect moet iets gas terug nemen vanwege de tegenwind. We verwachten vanmiddag veel zon, dus dan pakken we ze wel weer terug. We blijven vlak achter de Japanners en komen net na hun de volgende controlestop binnen. Die ligt 352 km van Dunmerra.

Deze 3e controlstop bij Tennant Creek (985 km van Darwin) bereiken we om 13.47 uur, 2½ uur na de nr 1. Het blijkt ons eindpunt te zijn. Bushfires. We mogen niet verder. Het is even schrikken. De weg is compleet afgesloten een eind verderop. Niets en niemand mag erdoor. De top 3 zit er vlak voor vast. Dat was een scenario waar zelfs de organisatie even niet op had gerekend. Bushfires zijn weliswaar een Australisch fenomeen, maar nog nooit tijdens de WSC voorgekomen.

Tja, wat nu?! Dan maar een middagje aan de auto sleutelen, het paneel goed opladen, blogs schrijven.... Een geluk bij een ongeluk: we hebben bereik! Dus kan er gebeld worden en via internet verbinding worden gemaakt. Later in de middag wordt toestemming gegeven het kampement op te zetten. Inmiddels zijn 8 teams gestrand bij de controlepost, dus het wordt een gezellige boel. Zelfs teamleden van Tokai (nr 1) kwam ik tegen bij de lokale supermarkt van Tennant Creek. Die zijn ruim 100km terug gereden om boodschappen te halen. Die dachten natuurlijk dat later in Alice Springs te kunnen doen. Maar ja, bushfires gooien letterlijk en figuurlijk roet in het eten op deze 2e racedag!

Wat ik wel ontzettend leuk vond is de betrokkenheid van iedereen. Tokai vroeg me met ongeloof wat er nu was gebeurd 3 km na de start. Zij waren net zo verbijsterd als wijzelf. Dat je als ander team ook echt geïnteresseerd bent in hoe het de ander vergaat! Dat is misschien wel de charme en passie van deze race :-)

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde