De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 
De Kwalificatie

Racemonsters

Hidden Valley, 8 uur 's ochtends. De solarteams maken zich op voor de kwalificatie. Vandaag wordt de startvolgorde bepaald. De lucht laat wat stapelwolkjes zien, maar met de 3 rondjes die ieder team mag rijden gaat het vooral om de accu. Het eerste rondje is een inrijrondje, bij de tweede gaat het volle bak en wordt de tijd vastgesteld, daarna is het uitrijden. De zon maakt het alleen maar heter op het asfalt. Ik schat een graad of 60°!

De spanning is te snijden. Hoe gaan de favorieten het doen? Heeft iedereen de auto op tijd afgekregen? Hoe zien ze er uiteindelijk uit? Er zijn een aantal die erg op elkaar lijken, maar er zijn ook uitschieters. Sommige teams zijn erg ervaren, maar door de aangepaste spelregels werkt dat niet per definitie in hun voordeel. Ook loopt de financiering loopt enorm uiteen. Met veel geld is het uiteraard makkelijker de juiste materialen en kennis te bemachtigen. Het ultieme doel is om de techniek zover door te ontwikkelen dat het voor onze gewone auto's toepasbaar en betaalbaar wordt. Het Duitse team doet met SolarWorld een prachtige gooi naar meest bruikbare: het oogt als een kever met de hoog efficiënte zonnecellen erop (mag max 3m² zijn).

Het andere Nederlandse team start vroeg en zet een nauwelijks te verslane tijd neer: 2.02.5 Wow! De teams daarna komen er niet aan. Bij de auto van de universiteit van Michigan wordt het nog even spannend. Die komen erg dichtbij qua tijd, maar blijven er boven. De Duitse auto komt nog met 2.12, wat erg knap is gezien de grootte van de auto. De 'zeepkist' Umpsolar uit Maleisië heeft meer dan 6 minuten nodig en zal geen bedreiging vormen :-) Maar prachtig dat ze meedoen!

Na het even aangekeken te hebben is Solar Team Twente er klaar voor. Gezamenlijk begeleiden de teamleden de 21Connect naar de startstreep. Mijn hartslag stijgt tot grote hoogte en ik krijg het nog warmer. En dat boven het asfalt van 60°C. Teamleider Siebe geeft het startsein en coureur Jens rijdt weg. We gaan met zijn allen langs de baan staan en kijken gespannen hoe Jens na het inrijrondje de streep passeert voor de 'flying lap' (het 2e beslissende rondje). Halverwege hoor ik een teamlid zeggen dat Jens op koers ligt en bij de toptijden in de buurt zit. De spanning is enorm... Hebben al die maanden training nut gehad?

En daar komt ie uit de laatste bocht. De Ferrari-rode 21Connect scheurt over de finish... Wat is de tijd? Harm houdt de ronde tijden bij en roept: iets in de 2.02... Blijdschap in het team, daarna doodse stilte. Wat heeft de organisatie geklokt? Het ligt erg dicht bij de winnende tijd tot nu toe, die van de Nuna6. De speaker galmt: Solar Team Twente 2.02.2 and takes the lead! YESSS! Het team gaat uit zijn dak en krijgt een applaus van de andere deelnemers. Andere teams komen ons feliciteren.

Wat voel ik mij trots in het rode teamshirt! Ditmaal kleurt het prachtig bij ons rood verhitte en bezweette hoofden. Ik droom: we mogen morgen als eerste aan de World Solar Race 2011 van start! Let's celebrate the Sun!!

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde