De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 
Alpe d'HuZes - de aanloop

The Circle of Life…

De lente is mijn favoriete seizoen. Dan begint de natuur weer op te leven. Overal schieten de knoppen en bloemen uit. Je hoort weer geluiden van kwetterende vogels die zich opmaken voor uitbreiding van het nageslacht. Het wordt ook weer aangenaam warm buiten, zodat de ramen en deuren weer open kunnen. Ook de mensen op straat lijken weer wat socialer en opener te worden zodra de lente zich van haar beste kant laat zien. Elk jaar weer.

Je geniet meer van iets als het anders is dan wat je (tijdelijk) gewend bent. Na een koude, sneeuwrijke winter zijn we blij met de eerste zonnestralen. Als het te lang droog is en alles verdort, zijn we blij met een dorstlessende regenbui. Zonder bergen heb je geen dalen. Zonder leven geen dood.

Aan de ene kant gaat veel vanzelf. De wereld draait toch wel door, wat je ook doet. De kracht van de natuur kun je niet stoppen of beïnvloeden, als je dat al zou willen…. Maar aan de andere kant geldt de macht van de grote aantallen. Als wij maar met genoeg mensen ons inzetten voor één doel, dan komt er echt wel beweging in. Een mammoettanker keer je niet in je uppie, maar wel met velen samen. De Macht van de Massa.

Maar hoe krijg je mensen zover dat ze zich verenigen en samen die grote massa gaan vormen? Mijn moeder zei vroeger: ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’. Een individu zal het initiatief moeten nemen en anderen enthousiasmeren voor zijn ideeën. Dan groeit het geleidelijk en wordt de macht groter (tot er weer wat anders bedacht wordt en daar de aandacht naar toe gaat ) That’s life.

Concreter: als wij die -vanzelf draaiende- wereld leefbaar willen houden, zullen we zelf het heft in handen moeten nemen. * Zorgen dat deze planeet niet uitgeput raakt onder de 7 miljard mensen die er zijn en de 80 miljoen die er elk jaar bijkomen (= 219178 per dag, 9132 per uur, 152 per minuut, 2,5 per seconde!!!). * Zorgen dat we een welvaart behouden waarbij we kunnen blijven innoveren, maar ook genieten en genoeg geld verdienen om in je behoeftes te voorzien. *Zorgen voor de medemens, zodat wij met elkaar en naast elkaar deze prachtige planeet in goede gezondheid kunnen verzorgen. Er moet een evenwicht zijn: een kringloop die zichzelf in stand houdt. Een perpetuum mobile (Latijn: voortdurend (of eeuwig) bewegend, spreek uit: per-pee’-tu-um mo’-bi-lee).

Ik probeer mijn steentje bij te dragen. Voor zowel de Planet, als de Prosperity/Profit, als de People. Niet alleen door in de winkels bewust te kiezen voor eerlijke producten. Maar ook door mij maatschappelijk belangeloos in te zetten voor iets goeds. Deze week komt het hoogtepunt: de Alpe d’HuZes (te volgen via www.kk.ncrv.nl). Na twee maanden trainen moet ik nu echt aan gaan geloven. Ik zie er als een berg tegenop, maar weet dat ik daarna een voldaan gevoel zal hebben (zonder dalen geen pieken ). Gesterkt door al die mensen die geld hebben gedoneerd voor dit goede doel (voor de duidelijkheid: ik bedoel het KWF, niet ikzelf ). We maken samen deel uit van een grote massa die daarmee de strijd tegen kanker aangaat. De Macht van de grote aantallen. De Kracht van de Massa. Zo maken we de cirkel rond, ‘The Circle of Life….’
 

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde