De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 
Expeditiedag 6

Hogere sferen

De nacht was iets korter dan gedacht. We moeten op tijd op om in te checken. Mijn wekker op de telefoon staat om 8 uur. Als ik denk dat het alarm afgaat, blijkt het een SMS te zijn uit NL. Het is daar 4 uur later, 10:30 uur (op mijn Groenlandse klok pas 6:30 uur). Ach, nu ik toch wakker ben, kan ik net zo goed de tijd benutten om aan mijn reisverslag te werken.
Bij het ontbijt heb ik een kort interview op Radio 1, even later eentje bij mijn vrienden op Radio 2 van Knooppunt Kranenbarg.  Ontzettend leuk dat men vanuit Nederland meeleeft.

Vlak na het inchecken word ik samen met Remco en Edser door de beveiliging van het vliegveld terug geroepen. Of we even willen meekomen. Ohoh... Op de begane grond komen we terecht in de bagageafhandeling. Op Schiphol is dat ernstig verboden terrein, maar hier worden wij er gewoon doorheen geleid! In onze tassen zitten ‘Unidentified Objects’. Bij Remco blijkt dat de zonne-oplader te zijn, bij mij een handjevol stenen. De stenen worden aandachtig bekeken en de beveiliger geeft met haar vuist aan hoeveel ik mee mag nemen. Ze matst me een beetje, want het bleek iets meer. Achteraf hoor ik dat er ook diamanten gevonden worden in de buurt. Tja, en die mag ik niet zomaar meenemen. Flauw hoor ;-)

Na het inchecken gaan we nog even een stukje Groenland bekijken. De toeristenkeet op wielen brengt ons heen en terug van naar een onderzoekscentrum voor de hogere atmosfeer. Buiten staat een grote schotelantenne. Ze onderzoeken pakweg alles wat zich tussen 60 en 1000km hoogte boven onze hoofden afspeelt. Ionen, elektronen, magnetische deeltjes, poollicht, aerosolen, vulkaanas…  Ter vergelijking:  ons weer speelt zich af tussen 0 en 15 km hoogte (polen tot 8, evenaar tot 15km, in NL tot rond 12 km hoogte). Vliegtuigen komen intercontinentaal rond 11 km hoogte. Weerballonnen tot 30 km hoogte voor ze uit elkaar klappen.

Het onderzoekscentrum wordt bevolkt door een mannetje of 4, regelmatig aangevuld door studenten. Het is een grote speelgoedtuin voor jongens die houden van knutselen aan elektronica, computerprogramma’s kunnen schijven en het leuk vinden oplossingen te zoeken voor alles wat plotseling niet meer werkt in deze afgelegen streek. Ik verdenk ze ervan dat ze meteen fungeren als de lokale garage!
Om een uur of 13 zitten we weer in de lucht. Ik zwaai nog even uit het raampje naar mijn zus, die op datzelfde tijdstip op ongeveer dezelfde locatie in een vliegtuig naar de VS zit. Stom toeval. Maar voor die vluchten is Groenland de kortste route. Rond 14 uur verlaten we het Groenlandse luchtruim met zicht op de ruige bergen die uitsteken boven de oostelijke ijskap. Het is weer voorbij…. Zucht.

Eindelijk even tijd om de reisverslagen compleet te maken. We vliegen naar Denemarken en moeten daar nog een nacht overblijven. Er gaat namelijk de volgende ochtend pas weer een vliegtuig terug naar Amsterdam. Met een uur vertraging weliswaar, want dichte mist op Schiphol gooit roet in het eten. Dat weersverschijnsel hadden we nog niet gehad! Ook dat schijnt met een veranderend klimaat in Nederland vaker voor te kunnen komen. De tijd zal het leren. 

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde