De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 
Uitstapjes naar kou, hitte, hoogte en droogte

- Zomer 2015 op expeditie naar Spitsbergen met Sees.nl : de grootste wetenschappelijke expeditie ooit (Sees staat voor Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen). Met het schip 'Ortelius' hebben we deels rond Spitsbergen (bestaande uit 3 grote en heel veel kleine eilanden) gevaren, met aan boord 55 wetenschappers uit diverse disciplines en 50 toeristen. Het onderzoeken van de veranderende natuur stond centraal. Een paar landwandelingen zijn afgelast vanwege rondneuzende (hongerige) ijsberen (we werden continue vergezeld van een ervaren ploeg reisleiders met geweren!). Het hoogtepunt? Ik mocht samen met Peter Kuipers Munniken en wetenschappers van het IMAU (instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek) een weerstation op een gletsjer plaatsen (in dichte mist!). Filmpjes van de expeditie (o.a. gemaakt door de NOS) vind je hier.

- Storm chasen in de VS in juni 2015. Een week lang heftige onweersbuien najagen (in het Engels 'Storm Chasen') in Tornado Alley met collega Jill Peeters (België, VTM-weervrouw) en Emmy-award winnaars/stormchasers Jeff en Kathryn Piotrowski. Een stuk of 14 tornado's hebben we gezien. Midden in het oog gestaan van een kolkende, gierende luchtmassa boven je hoofd waar aan de flanken af en toe slurven naar beneden roteerden. 

- In juni 2014 bezocht ik IJsland met al zijn oerkrachten (wind, water, geothermische energie, vulkanen, geisers, stuwdammen, ijskappen). Het land waar 2 continenten uiteen gereten worden, 4 maal zo groot als Nederland met slechts 300.000 inwoners en waar men al eeuwen heeft leren leven met de natuurelementen. Vrij geïsoleerd van de rest van de wereld kunnen zij zich handhaven door duurzaam om te gaan met hun omgeving.

- Meegedaan aan de World Solar Challenge (okt 2011) met Solar Team Twente, een 2-jaarlijks wereldkampioenschap van zonne-auto’s dwars door Australië. We hebben tijdens dagelijkse uitzendingen op RTL7 verslag kunnen doen van deze meest memorabele race in de geschiedenis van de World Solar Challenge. Alles draait om: studenten, teamspirit, strategie, techniek, innovatie, betrouwbaarheid, competitie, zon, wolken, warmte, regen, wind, stoftornado’s, bosbranden. Lees hier meer over dit zonnige avontuur!

- Expeditie op Groenlandse IJskap. Tijdens het kamperen en hiken heb ik ervaren hoe mooi, indrukwekkend en kwetsbaar onze planeet is (sept 2010). De ijskap is een barometer van ons klimaat en zeer gevoelig voor veranderingen. Tijdens ons bezoek beleefde Groenland de warmste zomer ooit. Dat bleef niet zonder gevolgen. Het verslag met de vele hoogtepunten vind je hier.

- Alpe d’Huez befietst (2x!) met Alpe d'HuZes voor KWF in het Powervrouwenteam van Knooppunt Kranenbarg (radio 2) (jun 2010). Het was bikkelen met een zware voorbereiding, maar het geeft veel voldoening iets te kunnen doen voor hen die het niet (meer) kunnen.

- In Dancing with the Stars (RTL-programma) gedanst, gelachen, gehuild en gevallen. En gewonnen!!! Met danstopper Marcus van Teijlingen (lente 2007) danste ik de sterren van de hemel en verzamelde een record aantal blauwe plekken.

- Banenruil voor Warchild. Vrijdag 25 maart 2011 werd Marco Borsato voor een dag weerman bij RTL. De consequentie: ik moest in de huid van Marco kruipen en mijn entree maken als zangeres.


No Guts, No Glory!cool

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde