De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 
“Soms moet je ruimte maken…”

De dag waarvan je wist dat die zou komen… deel II

Om maar met de deur in huis te vallen: Ik stop ermee! Ik stop met het presenteren van de dagelijkse weerberichten op RTL en bij Buienradar. Na 20 jaar vind ik het tijd om meer ruimte te maken om mijn andere activiteiten op het gebied van weerextremen, klimaat, duurzaamheid en gedrag verder uit te bouwen.
 
Mijn passie ligt bij de atmosfeer en de impact op ons mensen. Al jaren communiceer ik niet alleen over het weer, maar tijdens lezingen vooral ook over klimaat, duurzaamheid en gedrag. Daar haal ik veel energie uit en leer elke dag bij. Elk congres, elke cursus, maar ook elke reis naar gebieden waar de weerextremen en de klimaatimpact zichtbaar zijn, geeft weer nieuwe voeding om mijn kennis van de diverse vakgebieden aan elkaar te koppelen.
Ik voorspel dat de komende 20 jaar dit ook belangrijke onderwerpen zijn voor onze economie, voor bedrijven, voor de overheid, voor de consument, voor onderwijs, voor internationale betrekkingen, voor onze energievoorziening, voor ons voedsel, voor onze gezondheid, voor onze veiligheid en voor ons persoonlijk comfort. Ik zou zeggen: uitdagingen genoeg!
 
 “Partir c'est mourir un peu”.  

Afscheid nemen is een beetje sterven, zeggen de Fransen. 
 Het is geen gemakkelijke beslissing geweest. Daar kan ik heel eerlijk over zijn. Oud-weerman John Bernard zei ooit: “Na zoveel jaar wordt je onderdeel van het meubilair bij de mensen thuis.” Misschien geldt dat ook wel andersom. Met passie communiceren met de mensen thuis is onderdeel van wie ik ben (geworden).
 
20 jaar geleden ben ik gestart bij RTL onder de vleugels van Peter Timofeeff. Ik heb intussen veel mee mogen maken, minstens 7000 weerberichten gedaan op TV en nog tig op radio en internet. Er zijn zat bloopers verzameld, heb veel mensen en ook decors zien komen en gaan. In april vierde ik mijn 20-jarig jubileum op TV. Met mijn werk voor die tijd erbij, ben ik al-met-al toch alweer 24 jaar weervrouw!
 
"Om verder te groeien, moet je soms ruimte maken."Dat jubileum is ook een moment om even stil te staan: “Wat nu de komende 20 jaar? Waar word ik echt blij van?”
De communicatie in weerverschijnselen, maar ook inzichten in klimaat, duurzaamheid en gedrag geven mij veel energie! Ik kan mijn ei nu al kwijt in vele lezingen en congressen, waar ik de diepte in kan. Niets is leuker dan zelf kennis op te doen en daarmee mensen te inspireren; dat ze begrijpen wat er gebeurt op aarde en in hun brein. Dat ze getriggerd raken zelf iets te ondernemen. Niet omdat het moet, maar vooral omdat het kan!
In die communicatie wil ik meer tijd gaan investeren. Daarmee komt helaas een einde aan presenteren van dagelijkse weerberichten op TV (met pijn in mijn hart!). Maar voor een goed doel: om ruimte te maken, om verder te groeien… Ik ben vooral dankbaar voor een prachttijd bij RTL de afgelopen 20 jaar! Vrijdag 30 juni zwaai ik af.

Is dit een definitief afscheid? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb geen idee wat er de komende 20 jaar op mijn pad gaat komen. Maar… ik voorspel dat wij elkaar vast nog wel eens tegen komen. Eigenlijk is het geen echt afscheid: ik blijf actief op de sociale media (Twitter - @helgavanleur, Facebook - helgavanleur.nl, Linkedin - helgavanleur) en in het najaar komt er een nieuwe website. Ook met blogs, columns, foto’s en video’s blijf ik met passie communiceren over onze prachtige planeet met haar dynamische atmosfeer en haar intrigerende bewoners.
 
Ik hoop de komende 20 jaar nog veel inspirerende dingen te kunnen doen!

Ik zeg: Tot weerziens! wink
 

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde