De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 
Zo houd je je hoofd en huis koel...

De zomer komt met horten en stoten. Veel tijd om te wennen hebben we niet. Waar moet je op letten? Wat kun je doen om je hoofd en huis koel te houden? Hieronder de tips "How to beat the heat."

Hier volgen 9 punten waar je mee aan de slag kunt om de warmte te overleven: 

Schaduw 
   1. Gebruik zonwering aan buitenkant.  Zonlicht komt door de ramen heen en creëert warmte binnen. Zet eventueel parasol voor je raam of voor je deur om schaduw te maken!
   2. Als je geen zonwering aan de buitenzijde hebt, kan het dichthouden van de gordijnen ook helpen. Of lakens ophangen voor de ramen. 

Isolatie
   3. Goede isolatie van je huis. Dat houdt de kou in winter buiten (of warmte in huis vast) en houdt in de zomer de warmte buiten. Is ook een lange termijn investering: je bespaart energie en verhoogt je comfort.
 
Ventileer
   4. Heb je mechanische ventilatie, doet dat overdag uit. Anders wordt warme lucht naar binnen gezogen.
   5. Gebruik een ventilator. Geeft een luchtstroom die warmte van je lijf afvoert.
   6. Overdag ramen en deuren dicht (evt gordijnen dicht). Als het binnen warmer is dan buiten, dan kun je luchten (zal vooral in nacht en vroege ochtend zijn!).
 
Koel slapen
   7. Warmte stijgt. Dus de zolder is altijd warmer dan de begane grond. Misschien een verdieping lager logeren om beter te slapen.
 
Warmtebronnen uitzetten
   8. Zet alles wat warmte produceert in huis uit (lampen, randapparatuur, oven, vaatwasser, wasdroger, computers, stofzuigers, opladers uit stopcontact). Misschien handig om sowieso zoveel mogelijk te vervangen door energiezuinige varianten (produceert minder warmte, minder CO2 en bespaar je geld)
   9. Kook buiten of eet een verfrissende salade.
 
Beweging
   10. Houd jezelf koel door niet buiten te sporten op het heetst van de dag (sportscholen zijn vaak met airco).
   11. Vermijd stress en inspanning op het heetst van de dag. De Siësta’s hebben een functie.
 
Kleding
   12. Luchtige kleding dragen (lichte kleding neemt minder warmte op dan donkere kleding). De soort stof bepaalt hoe goed je je warmte kwijt kan. Sportkleding is ideaal!
   13. De meeste warmte raak je kwijt via je hoofd. Opgestoken haar zorgt dat je meer warmte kwijt kan. Een hoed buiten houdt je hoofd in de schaduw.
 
 Vocht
   14. Genoeg water drinken (heerlijk met schijfje citroen of mint erin). Minimaal 2-3 liter op een dag, ook al heb je geen dorst.
   15. Houd je polsen af en toe onder een kraan met lauw water. Een nat washandje of doekje op je hoofd en nek geeft ook verkoeling.
   16. Nat houden van terras, balkon en platte daken. Iets wat droog is, warmt sneller en meer op dan iets wat nat is.
 
Onderweg
   17. Laat niets achter in de auto. In een half uur tijd is het binnen tientallen graden warmer. Neem een handdoek mee voor een hete autostoel. Houd je bederfelijke boodschappen koel in speciale tassen of met ijspacks.
   18. Denk aan (huis)dieren en buurtgenoten die ook mogelijk moeite hebben met de warmte.
   19. Smeer je in met anti-zonnebrandmiddelen. Een verbrande huid zorgt dat je het nog warmer krijgt!
 
Tip: zet flessen water in vriezer (niet helemaal vol: bevriezend water zet uit!). Als je het voor de ventilator zet, koelt de lucht ook wat af. En altijd handig voor onderweg of op het werk.


Foto: Gieny van Asten, Katwijk 18-7-2016

Hoe weet je dat het je teveel wordt?

Signalen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen huidproblemen voorkomen met jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situatie kan door uitdroging klachten als kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Symtomen van een zonnesteek vind je hier.

Als iemand te warm aanvoelt (hoge koorts), verward of gedesoriënteerd lijkt, moeilijk ademt of misselijk wordt, waaarschuw dan direct een arts. Maar probeer vooral te voorkomen dat het zover komt.Meer tips via Rode Kruis

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde