De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

De officiële weblog van Helga van Leur; gedachtespinsels over Weer, Klimaat, Duurzaamheid & Het leven van alledag!

Helga van Leur

Helga van Leur

 "De betekenis van ons leven ligt in het verschil
       dat we maken in de levens van anderen." 
- Nelson Mandela -
 
Een nieuw begin...

Het is zover. Vrijdag 30 juni was mijn laatste weerbericht voor RTL. Na ruim 20 jaar vind ik het tijd om verder te kijken. Met veel dierbare herinneringen en waardevolle ervaringen in mijn rugzak trek ik er op uit. De wijde wereld in...

Afscheid nemen is niet mijn ding. Ben niet goed in loslaten, vooral niet als je zo'n fijn hebt samengewerkt. Mijn Chinese sterrenbeeld is een hond. Misschien zegt dat wat over mij...

Ik wilde wel op een bijzondere manier afsluiten. Dat verdienden de kijkers. De avond van te voren kreeg ik onder de douche een heldere ingeving. Ik moest niet stilstaan bij de afgelopen 20 jaar, maar vooral vooruit kijken. Naar aanleiding daarvan heb ik een opzet gemaakt van wat ik die avond zou willen zeggen: 

"Nu moment waarvan je wist dat die zou komen… Ben zeer vereerd dat ik 20 jaar met veel plezier bij u in huiskamer mogen komen om bij te praten over het weer…  
Als afsluiter een weerbericht voor de komende 20 jaar:
     * Temperatuur 2037: gemiddeld in NL +0,5 graden erbij. Dat gaat sneller dan de wereldwijde opwarming!
     - vaker warmte records met gevolgen voor gezondheid en voedselvoorziening
     - soms ook koud: elfstedentocht komt er! 
     * Zon: moet vaker gaan schijnen.
     - samen hard werken aan minder luchtverontreiniging, terugbrengen CO2 uitstoot.
     - goed voor gezondheid, maar ook voor bijv. Zonne-energie.
     - moeten optimaal gebruik maken van weerselementen voor opwekken hernieuwbare energie.
     * Regen: wordt natter. 5% meer regen per jaar in 2037.
     - periodes van droogte blijven met gevolgen voor beschikbaarheid van voedsel in supermarkt,
     - vaker extreme buien met wateroverlast en gevolgen voor onze infrastructuur en veiligheid.
 
Zit in ons DNA om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ook hier vinden we wel weer oplossing voor. Veel werk te doen komende 20 jaar om wat wij mensen nodig hebben in balans te brengen met wat de aarde ons allemaal te bieden heeft. Als ambassadeur klimaat en duurzaamheid hoop ik u de komende 20 jaar nog vaak te kunnen bij praten.

Het was mij een waar genoegen. 
Lieve mensen, Tot weerziens!"

(0verigens de bron van deze data komt van de kerncijfers klimaatscenario's van het KNMI)
 


Er zijn rondom mijn vertrek heel wat artikelen verschenen. Hier een overzichtje.
Vooraf: 
- Dag Helga, we gaan je missen - column van Angela de Jong AD.nl
- Iedereen houodt van Helga - NRC 
- Laatste werkdag voor weerkoningin Helga van Leur - RTL Boulevard
- Weervrouw Helga van Leur neemt afscheid: Ik wilde helemaal niet op TV - RTL nieuws

Achteraf:
- Helga van Leur houdt het bij afscheid nog maar nét droog - RTL Boulevard
- Helga houdt het niet droog bij afscheid  - show.nl
- Helga van Leur neemt na 20 jaar afscheid  -  De Limburger
- Weervouw Helga trekt zakdoekje uit jurkje bij afscheid - AD.nl
- Weervrouw Helga van Leur vereeuwigd op Walk Of Fame RTL - nu.nl
- Ruim 1,2 miljoen kijkers zien afscheid Helga van Leur - nu.nl

Ik ben overweldigd door de vele lieve reacties, steunbetuigingen, kadootjes en knuffels. Hartverwarmend! Het is ondoenlijk iedereen persoonlijk te bedanken, maar ik lees alles! Via deze weg: ontzettend bedankt! 🙏


Via mijn facebookpagina en twitter hou ik je dagelijks op de hoogte houden van alles wat mij verwondert.
De website krijgt dit najaar een make-over. Mocht je daar nog leuke ideeën voor hebben, dan hoor ik het graag! Via de site post ik graag regelmatig blogs, columns en weetjes. Ik krijg er als het goed is meer tijd voor ;-)

👉 Blijf mij gerust volgen en voeden met informatie en tips!!!

“Soms moet je ruimte maken…”


De dag waarvan je wist dat die zou komen… deel II

Om maar met de deur in huis te vallen: Ik stop ermee! Ik stop met het presenteren van de dagelijkse weerberichten op RTL en bij Buienradar. Na 20 jaar vind ik het tijd om meer ruimte te maken om mijn andere activiteiten op het gebied van weerextremen, klimaat, duurzaamheid en gedrag verder uit te bouwen.
 
Mijn passie ligt bij de atmosfeer en de impact op ons mensen. Al jaren communiceer ik niet alleen over het weer, maar tijdens lezingen vooral ook over klimaat, duurzaamheid en gedrag. Daar haal ik veel energie uit en leer elke dag bij. Elk congres, elke cursus, maar ook elke reis naar gebieden waar de weerextremen en de klimaatimpact zichtbaar zijn, geeft weer nieuwe voeding om mijn kennis van de diverse vakgebieden aan elkaar te koppelen.
Ik voorspel dat de komende 20 jaar dit ook belangrijke onderwerpen zijn voor onze economie, voor bedrijven, voor de overheid, voor de consument, voor onderwijs, voor internationale betrekkingen, voor onze energievoorziening, voor ons voedsel, voor onze gezondheid, voor onze veiligheid en voor ons persoonlijk comfort. Ik zou zeggen: uitdagingen genoeg!
 
 “Partir c'est mourir un peu”.  

Afscheid nemen is een beetje sterven, zeggen de Fransen. 
 Het is geen gemakkelijke beslissing geweest. Daar kan ik heel eerlijk over zijn. Oud-weerman John Bernard zei ooit: “Na zoveel jaar wordt je onderdeel van het meubilair bij de mensen thuis.” Misschien geldt dat ook wel andersom. Met passie communiceren met de mensen thuis is onderdeel van wie ik ben (geworden).
 
20 jaar geleden ben ik gestart bij RTL onder de vleugels van Peter Timofeeff. Ik heb intussen veel mee mogen maken, minstens 7000 weerberichten gedaan op TV en nog tig op radio en internet. Er zijn zat bloopers verzameld, heb veel mensen en ook decors zien komen en gaan. In april vierde ik mijn 20-jarig jubileum op TV. Met mijn werk voor die tijd erbij, ben ik al-met-al toch alweer 24 jaar weervrouw!
 
"Om verder te groeien, moet je soms ruimte maken."

Dat jubileum is ook een moment om even stil te staan: “Wat nu de komende 20 jaar? Waar word ik echt blij van?”
De communicatie in weerverschijnselen, maar ook inzichten in klimaat, duurzaamheid en gedrag geven mij veel energie! Ik kan mijn ei nu al kwijt in vele lezingen en congressen, waar ik de diepte in kan. Niets is leuker dan zelf kennis op te doen en daarmee mensen te inspireren; dat ze begrijpen wat er gebeurt op aarde en in hun brein. Dat ze getriggerd raken zelf iets te ondernemen. Niet omdat het moet, maar vooral omdat het kan!
In die communicatie wil ik meer tijd gaan investeren. Daarmee komt helaas een einde aan presenteren van dagelijkse weerberichten op TV (met pijn in mijn hart!). Maar voor een goed doel: om ruimte te maken, om verder te groeien… Ik ben vooral dankbaar voor een prachttijd bij RTL de afgelopen 20 jaar! Vrijdag 30 juni zwaai ik af.

Is dit een definitief afscheid? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb geen idee wat er de komende 20 jaar op mijn pad gaat komen. Maar… ik voorspel dat wij elkaar vast nog wel eens tegen komen. Eigenlijk is het geen echt afscheid: ik blijf actief op de sociale media (Twitter - @helgavanleur, Facebook - helgavanleur.nl, Linkedin - helgavanleur) en in het najaar komt er een nieuwe website. Ook met blogs, columns, foto’s en video’s blijf ik met passie communiceren over onze prachtige planeet met haar dynamische atmosfeer en haar intrigerende bewoners.
 
Ik hoop de komende 20 jaar nog veel inspirerende dingen te kunnen doen!

Ik zeg: Tot weerziens! wink

20 jaar RTL!

De dag waarvan je wist dat die zou komen… deel I

april 2017

Gaat de tijd echt zo snel?! In april 1997 maakte ik mijn debuut als weervrouw op de Nederlandse televisie en nu zijn we alweer 20 jaar verder! Man, man, wat vliegt de tijd! En wat is er veel gebeurt in die 20 jaar! Ik zou er een boek over kunnen schrijven ;-)

Ik weet nog goed dat één van mijn collega’s bij het toenmalige Meteo Consult begin 1997 naar mij toe kwam en vertelde dat ze bij RTL5 naast Peter Timofeeff een weerman/vrouw zochten. Of ik een screentest wilde doen. Ik?!
Ik heb ze hartelijk uitgelachen en ben weer verder gegaan met mijn werk. Maar de vraag vanuit RTL met Joke Wartenberg aan het hoofd van de zender bleek serieus te zijn. Oeps. 

Hartverwarmend
Ik vermoed dat ik ergens in februari een screentest gedaan heb. Even daarna kreeg ik te horen dat ze het wel zagen zitten. Peter Timofeeff ontving mij met open armen en een dikke knuffel: “Welkom meid! Je gaat een hoop leuke dingen meemaken en als je iets nodig hebt, ben ik er voor je.” Die warmte en openheid kenmerkt de vele collega’s met wie ik heb mogen samenwerken bij RTL.

Mijn eerste persfoto werd even snel gemaakt door uitgenodigde persfotografen (later krijg je daar een aparte fotosessie voor). Ik weet nog dat ik mijn brillenglazen speciaal moest laten ontspiegelen, want er hangen veel felle lampen in de studio. Na een korte periode van inwerken ging ik in begin april 1997 los op RTL5. Toen heette het programma RTL5 Weer en Verkeer en was semi-live: het werd 10 minuten voor uitzending opgenomen, omdat daarna de studio bezet was voor het live RTL nieuws van half acht.
 
Het decor was een groot bureau met een boekenkast erachter op een podium. Na een korte intro hadden we een kort loopje van een paar meter naar het groene gordijn (chromakey) links daarvan. Daarbij waren er 3 uitdagingen: de timing van het loopje, het afstapje van het podium en het snoertje van de bureaulamp. De lamp is meermalen gesneuveld en we zijn wel een struikelend het beeld ‘ingevallen’.


 
Na een paar maanden werd van hogerhand besloten dat ik naast de RTL5 uitzendingen ook mocht meedraaien in de poule om John Bernard op RTL4 af te wisselen, samen met Margot Ribberink en Reinier van den Berg. Op beide zenders werkten we op verschillende manieren.
 
RTL5 versus RTL4
Bij RTL5 werkten we met een weerpresentatiesysteem op de computer, waar we zelf alle kaarten op voorbereiden. Daardoor had je alle controle zelf en klikte je in de uitzending ook zelf door. Bij RTL4 ging het nog ‘ouderwets’: daar tekende en kleurde je de weerkaarten met de hand op papier en dan werkten de grafische afdeling dat uit voor uitzending. De regie klikte dan de kaartjes door op moment dat zij dachten dat het moment daar was. Je begrijpt: beide systemen hebben zo hun uitdagingen. Bij RTL4 uitzendingen hoopte je dat de regie goed oplette en tijdig je kaarten doorklikten. Bij RTL5 moest je veel geduld hebben voordat de weercomputer alle animaties had verwerkt (gerenderd). Een klein foutje en je kon weer een uur wachten. Vervolgens maar hopen dat in de uitzending alles blijft werken zoals bedacht! Ook al was het semi-live, veel tijd om overnieuw te beginnen was er niet. Dezelfde studio werd daarna namelijk meteen gebruikt voor de live RTL-nieuws uitzending.

Wat hebben we gelachen in die jaren. Je werkt met een hele ploeg: redactie, visagie, styling, grafici, video-editors, regie (o.a. geluid, beeld, eindregie), cameraman, floormanager. Dat maakt het zo leuk en afwisselend. Met elkaar ben je verantwoordelijk voor een mooie uitzending. Had je leuke ideeën? Niets was te gek en we gingen er gewoon voor. Het gaf een kick om iets speciaals neer te zetten!
 
In de beginperiode werd alles nog getapet op banden. Die liepen wel eens vast, waren even onvindbaar of niet bruikbaar vanwege een omgevallen koffiemok. Dan moest je improviseren qua tijdsduur en inhoud. Maar “The show must go on…”  Zelfs als tijdens de uitzending blijkt dat je microfoon het niet doet, zijn de spontane acties van de collega’s onvergetelijk.
 
Nieuws
De weerberichten voor beide zenders werden in 2 aparte kamers naast elkaar voorbereid met een computerruimte er tussenin. Ik kan mij minstens twee voorvallen herinneren die ik niet snel vergeet. De eerste was een harde vloek van John Bernard die tekeer ging tegen iemand in de weerkamer van RTL4. Ik kon het in de kamer ernaast voelen. Toen ik om het hoekje spiekte, bleek er onaangekondigd een cameraploeg in zijn werkkamer te staan om verhaal te halen over het weerbericht aan het strand. Laat ik het zo zeggen; John was niet zo van dat soort verrassingen! Ik vreesde dat ze ook nog een kamertje verder langskwamen, dus heb mij verstopt in de computerruimte tot ze weg waren ;-)
 
De tweede keer die diepe indruk maakte was toen Margot Ribberink de RTL5 weerkamer binnenstormde. Aan de energie voel je dat er iets loos is. “Heb je de TV aan?” Eh, ja… die staat bij een TV station altijd wel aan, maar ik kijk er niet voortdurend naar. Een blik op de TV was genoeg: het was 11 september 2001 en een vliegtuig vloog in de Twin Towers in New York. Op dat moment weet niemand wat er nu aan de hand is. Er heerste een soort chaos op de nieuwsredactie. Als een fluitketel op volle toeren giert de adrenaline bij iedereen door het dak. Je weet dat het weer dan niet zo relevant meer is, dus probeer je bij te springen en de nieuwsredactie te ondersteunen. De uitzendlijnen zijn voortdurend bezet, dus ik weet dat ik de late weeruitzending om 12 uur ’s nachts maar live heb gedaan. Een lange, intense en zeer enerverende dag, maar eentje waarop geschiedenis wordt geschreven.
 
Als het weer zelf het grote nieuws is (storm, zware onweersbuien, sneeuwval, fileleed door regen, mogelijk schaatsweer) dan draai je 300%. Vooraf heb je het druk om alles op een rij te krijgen en te gieten in een vorm die behapbaar is voor de kijkers. Op het moment zelf moet je er bovenop zitten (met beperkte informatie) en achteraf komen de beelden en help je te duiden wat er is gebeurt. Dat soort dagen moet je niet te vaak hebben, maar het is natuurlijk wel de kern en de kick van het vak! 
 
Decors
In die 20 jaar heb ik verschillende decors voorbij zien komen. Voor het weer begonnen we met een chromakey. Dat is een groen of blauw doek waar de regie dan in beeld jou voor de weerkaarten zet. Je afkijk is een tv-monitor aan de zijkant net buiten beeld. Vanwege onze haarkleur had John altijd het groene doek en ik vooral het blauwe doek. Voor Peter maakte het niet veel uit. Maar omdat er veel wordt weg gefilterd, gebeurde het nog wel eens dat ineens happen haar verdwenen waren op beeld. Of dat de kleur van de kleding te dicht bij de chromakleur zat en je ineens wat doorzichtiger werd. Dat viel in het niet met knoopjes die pal voor uitzending van je kleding sprongen, de vlek die je ineens ziet op je kleren, de lange ceintuur die ongezien aan de achterkant tussen je benen bungelt op beeld…
 
Daarna kregen we een echt scherm waar we konden zien wat je aanwees. Eerst klein, later levensgroot. Dat laatste gaf met aanwijzen de nodige uitdaging, omdat ik als presentator de weersymbolen levensgroot zie en enorm moet uitstrekken om iets aan de bovenkant of onderkant van de kaart aan te wijzen. Door alsnog een afkijk aan de zijkant te plaatsen werd het allemaal weer wat natuurlijker. Tijdens verbouwingen van de studio hebben we ook wel eens vanuit de weerkamer gepresenteerd naast een TV-monitor. De uitdaging daarbij was dat je vlak voor uitzending alles zelf moest aansluiten en de monitor naar het midden van de weerkamer brengen. Als dan iets nog net niet bleek te werken, kroop je op handen en voeten onder de monitor en je bureau. Ik heb vaak mijn hoofd gestoten in die tijd! Om nog maar niet te spreken van zeer verwilderd een seconde voor uitzending nét op je plek te zitten…
 
Met de laatste verbouwing van de studio hebben we weer een groen scherm. Geen gordijn dat ingeschoven wordt, maar een enorme groene wand. Eigenlijk 2 gigantische i-pads en een ‘augmented’ frame waar van alles in 3D geprojecteerd kan worden. Het heeft even tijd gekost voor je dan de afkijkschermen op een -voor de kijker- onzichtbare plaats hebt staan en de camera’s leesbare verhoudingen van het weerscherm te pakken hadden. Vanuit studio-perspectief kun je het retro noemen. Voor de kijker thuis kan zo het nieuws en weer nog intenser worden gebacht.
 
Lief en leed
Het is eigenlijk een soort huwelijk: je deelt lief en leed. We hebben met elkaar gehuild: om collega’s die (ernstig) ziek werden, overleden of die het persoonlijk zwaar hadden. In 20 jaar vertrekken (en komen) er heel wat collega’s. Afscheid nemen valt altijd zwaar. We hebben vooral ook met elkaar gelachen en genoten van de humor, de vele bloopers, de feestelijke momenten in het leven en fantastische uitzendingen. Naar schatting zal ik er 7000 gemaakt hebben!
 
Dankbaar
Terugdenkend aan die 20 jaar overheerst vooral dankbaarheid.
- Dankbaar aan iedereen die het vertrouwen heeft gehad dat dit het juiste pad was voor mij.
- Dankbaar aan het gezin, familie en vrienden die mij de ruimte gunden dat ik dit werk mocht doen.
- Dankbaar voor de trouwe kijkers die mij door dik en dun hebben gesteund. Dankzij hun feedback kon ik groeien en worden wie ik nu ben. En ik ben nog lang niet uitgeleerd!
- Dankbaar voor de support van al mijn lieve RTL-collega's: op alle afdelingen, door het hele bedrijf heen.
- Dankbaar dat ik mede door dit werk heel veel mooie mensen heb mogen ontmoeten tijdens mijn dagvoorzitterschappen en talrijke lezingen over weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag. Ik ontdek steeds nieuwe dingen en vind het heerlijk mij te verdiepen in de psychologie rondom klimaat(communicatie). Samen maken we de wereld steeds mooier!

Bovenal ben ik dankbaar dat ik met iedereen (dus ook met jou!) dit 20-jarig jubileum mag aantikken!
Op naar de volgende mijlpaal... ;-)
 

Aanpassen zit in ons DNA

Samen naar een klimaatbestendig Nederland...

Bijna dagelijks komen er berichten in het nieuws over extreme weersituaties ergens ter wereld. Hoe zit dat bij ons in Nederland? Hoe kunnen wij (samen) werken aan een klimaatbestendig Nederland.
 

Effecten weerextremen

Bijna dagelijks komen er berichten in het nieuws over extreme weersituaties ergens ter wereld. Een smeltende Noordpool, sneeuwstormen in de VS, grote droogte in Afrika, overstromingen in Azië en El Nino in Zuid-Amerika.

Dat lijkt ver van ons bed, maar de aarde is een gesloten systeem waarbij wij linksom of rechtsom ook de effecten merken van weerextremen ver van huis. Ons hele ecosysteem en daarmee onze gezondheid, veiligheid en economie zijn sterk verweven met klimaatveranderingen op deze aarde.

  Ons hele ecosysteem is sterk
  verweven met  
  klimaatveranderingen.

De strijd tegen het water zit in ons DNA. Nederland bestaat voor een groot deel uit de gratie van pompen en molens. Veranderingen die langzaam gaan en met impact op een klein gebied zijn makkelijker te tackelen dan snelle veranderingen over een groot gebied met een grote kwetsbaarheid.

De huidige gemeten veranderingen in het klimaat gaan op geologische tijdschaal ongekend snel. Ons ecosysteem heeft geen tijd zich aan te passen: de biodiversiteit verandert, soorten verdwijnen, onze voedselvoorziening staat onder druk en mensen kunnen niet zomaar overal wonen.

Aanpassen is van belang

De druk op de bewoonbaarheid op deze planeet wordt voor een groot deel bepaald door een groei van de wereldbevolking, groei van behoefte aan energie, water, voedsel, grondstoffen en verandering van het klimaat. De combinatie stelt ons voor grote uitdagingen.

“Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen.” aldus Charles Darwin. De kern ligt bij het verminderen van je kwetsbaarheid. Dat kan op diverse vlakken: zowel fysiek als sociaal.

Wat veel Nederlanders zich wel kunnen voorstellen is dat het behouden van droge voeten een belangrijk speerpunt is. Water komt vanaf de zee, via de rivieren en van boven.

Tegelijkertijd daalt de bodem. We hebben zelfs een Deltaprogramma met tot 2030 een jaarlijks potje van ruim één miljard om in 2050 Nederland klimaatbestendig en waterrobuust te krijgen. Daarbij draait het om waterveiligheid, zoetwatervoorziening en ruimtelijke inrichting.

De inrichting van ons landschap bepaalt of het water weg kan, hoe de temperatuur reageert en hoe gevoelig het is voor extremen. De trend van betegelde tuinen helpt daar niet aan mee. Juist veel groen in druk bevolkte gebieden helpt voor betere leefomstandigheden, ook geestelijk. Daar kunnen alle Nederlanders een steentje aan bijdragen.

Minder voorspelbare momenten

Een veranderend klimaat betekent in Nederland vooral meer water op minder voorspelbare momenten (extremere buien), meer hittegolven (vooral in stedelijk gebied) en vaker extreme weersituaties (lang warm, lang koud, lang droog, lang nat). Er kunnen jaren voorbij gaan waarbij we er niet veel van merken, maar het kan ook kort achter elkaar escaleren. We kunnen niet afwachten tot het een keer misgaat: de veiligheid van de inwoners staat voorop.

  Mensen moeten bewust
  worden van de risico’s. Niet
  alleen van stijgend water, maar
  ook van migraties van mensen.

Naast fysieke aanpassingen is het ook belangrijk de sociale fundamenten te verstevigen. Mensen moeten bewust worden van de risico’s. Niet alleen van stijgend water, maar ook van migraties van mensen. Doordat het elders in de wereld niet meer veilig en leefbaar is door een veranderend klimaat.

Alles is met elkaar verbonden en iedereen heeft behoefte aan voedselzekerheid en veiligheid. Laten we stap voor stap kijken wat ons kan helpen onze kwetsbaarheid te verminderen. Door het adaptief aan te pakken, kunnen we de voortschrijdende techniek en innovaties telkens opnieuw afwegen en meenemen.

Laten we iedereen goed voorlichten over de onzekerheden in klimaatveranderingen en de mensen het gevoel geven zelf ook veel te kunnen doen. Creëer draagvlak. Er is zoveel creativiteit: hoe kunnen we kringlopen sluiten, zodat de volgende generaties hier geen nadelen van ervaren?

Samen sta je sterker dan alleen. Dat kost geld, maar niets doen kost meer geld én levens van mens en dier. Een klimaatbestendige toekomst is goed voor onze economie. Het vraagt flexibiliteit in denken, maar ook dat zit in ons DNA. Anders hadden we nooit in dit kikkerlandje kunnen wonen. Moeder Aarde heeft zoveel te bieden aan oplossingen: we hoeven er alleen maar open voor te staan!

Meer is te vinden op de site van Nederland MVO

Zo houd je je hoofd en huis koel...

De zomer komt met horten en stoten. Veel tijd om te wennen hebben we niet. Waar moet je op letten? Wat kun je doen om je hoofd en huis koel te houden? Hieronder de tips "How to beat the heat."

Hier volgen 9 punten waar je mee aan de slag kunt om de warmte te overleven:  Lees meer →

Klimaat in het nieuws

“Het WEER zegt wat je vandaag moet dragen, het KLIMAAT vertelt wat je in je kledingkast moet hebben”.

Oui! Yes, we will...

Er ligt een nieuw klimaatverdrag! 195 landen kwamen op 12-12-2015 in Parijs tijdens de COP21-vergadering overeen dat zij vanaf 2020 meewerken aan een nieuw klimaatverdrag. Dan lopen de oude afspraken af (getekend in Kyoto in 1997). Toen deden minder landen mee en nu gaan de afspraken veel verder. Verder naar onder in het verhaal vind je meer details.
 
 
   


Hoe hard is het nodig dat we de krachten bundelen tegen verandering van het klimaat op aarde? Eerst even terug naar de basis: wat is eigenlijk het klimaat?  Lees meer →

Zinderend z☼merweer...

-update 23 juli 2019-

Hollands Zinderend Zomerweer

Hete zomers in Nederland zijn eerder uitzondering dan regel. Voor juli en augustus ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond 22 graden (op de Wadden wat lager, in het zuidoosten wat hoger). Daar kunnen we 10 graden boven zitten, maar ook 10 graden onder. Het hoort bij het Nederlandse weer dat we rond dat langjarige gemiddelde schommelen. Te koud of te warm is het dus nooit, hooguit afwijkend van het gemiddelde.

Zeker in de vakantieperiode verlangen veel mensen naar mooi zomerweer. Wat ‘mooi’ is, is natuurlijk persoonlijk. Sommigen vinden 30 graden heerlijk, anderen hebben het bij 20 graden al warm. Over het algemeen zijn boven de 25°C al extra maatregelen nodig bij een kwetsbare groep mensen (denk aan ouderen, jonge kinderen, zwangeren vrouwen, chronische zieken, mensen met overgewicht, sporters en evenementenbezoekers (veel mensen dicht op elkaar)). Het is in elk geval verstandig je lichaam niet teveel te belasten. Verderop lees je wat je het beste kunt doen.    Lees meer →

Zonnige Feitjes...

Motor

We staan er niet bij stil, maar onze zon is de motor van het leven op aarde. Het is een ster op ongeveer 150 miljoen km afstand. Het licht doet er een minuut of 8 over om de aarde te bereiken. Als dat met de snelheid van een vliegtuig zou gaan (1000 km/uur) dan zou het licht er 17 jaar over doen!
 
We ontvangen precies genoeg zonnestralen om het niet te koud en niet te warm te hebben. Daarbij hebben wij het geluk van een atmosfeer met broeikasgassen. Zonder die atmosfeer met zou het gemiddeld -18℃ zijn. Daarbij zou de variatie tussen dag en nacht veel groter zijn dan wij kennen. Overdag zou het wel boven de honderd graden kunenn zijn en in de nacht minstens honderd graden onder het vriespunt. Gloeiend heet en ijskoud, dus. De atmosfeer maakt het leefbaar.
 
De atmosfeer is een soort deken die de warmte vasthoudt en het verschil tussen dag en nacht tempert. Dankzij broeikasgassen is onze aarde comfortabel warm met gemiddeld +15 ℃.
  

Broeikasgassen

Je hebt vast wel eens gehoord van de belangrijkste broeikasgassen: Lees meer →

Wereldstatistieken

dag/nachtlicht
mensen op aarde